De eerste keer laten persen

We krijgen heel wat vragen van mensen die voor de eerste keer  appels laten persen. Persmobiel Pomdamoor  helpt u graag verder.

Wanneer zijn mijn appels rijp?

Een vuistregel kan zijn: snijd de appel doormidden en kijk naar de kleur van de pitjes. Zijn de pitjes nog helemaal wit, dan is het te vroeg. Beginnen de pitjes lichtbruin te kleuren, dan kan je al laten persen. Het is altijd beter om iets te vroeg dan te laat te laten persen. Te rijpe appels geven minder sap en meer bezinksel.

Hoe  weet  ik hoeveel appels ik heb?

Dat is altijd een schatting maar probeer  alvast 3 wasmanden te vullen. Dat komt neer op 75kg. Eén oude hoogstam appelboom draagt gemakkelijk 100 kg. Geraak je  niet aan zoveel, probeer dan samen  te leggen met  buren, vrienden, etc. Het aantal appels zal ook per jaar verschillen (afhankelijk van het weer, de bestuiving, e.a.).

Moet ik de appels wassen?

Neen, het is niet  nodig om de appels op voorhand te wasssen. De Persmobiel doet dit voor u, zelfs twee keer vooraleer het fruit geraspt wordt.

Moet ik de stengel eraf halen?

Neen, de bandpers perst zo, dat er  langs de ene kant de pulp uit komt (dit zijn de stengels, pitten enklokhuis) en langs de andere kant  het sap. Best kan je wel de bladeren (of stukken tak) eraf halen.

Wat met beestjes in de appel?

“Gestoken” appels van beestjes kan geen  kwaad, zolang de appels maar hard zijn. De appel wordt geperst en het sap wordt nogmaals gefilterd. Wil je zeker zijn, kan je de appel ook doormidden snijden en kijken hoe het vanbinnen zit. Check zeker dat je geen rotte of  beschimmelde appels. Dit beïnvloedt nadelig de smaak en de houdbaarheid van het sap.

Moet ik flessen meenemen?

Dat is niet nodig. Voorlopig vullen wij nog  niet af  in flessen, maar in bag-in-box van 5 liter (of 3 liter op  aanvraag). De kartonnen doos kan je wel recuperen en gebruiken voor het volgende jaar (indien je dit wenst).

Nog een vraag?  Bel gerust naar Persmobiel Pomdamoor op het nummer 0497 48 54 61 of via e-mail  info@persmobiel.be