Accijnzen versus verpakkingstaks

Taks op appelsap?

In België zijn er twee taksen van toepassing op het persen en verpakken van appelsap; namelijk de accijnzen en de verpakkingstaks.

1) De accijnzen zijn vooral gekend voor bieren en andere alcoholische dranken, maar bestaan dus ook voor fruitsappen. Momenteel zijn de accijnzen op sap nul gebracht zodat u hier niets moet betalen. Een fruitperser moet wel steeds bijhouden hoeveel sap hij perst mocht de overheid beslissen om hierop toch een taks in te voeren.

2) De verpakkingsheffing is een belasting op het verpakken van fruitsap.

Laat u het appelsap enkel persen en neemt u zelf uw bidon mee om het sap in te doen, dan hoeft u geen verpakkingstaks te betalen. Laat u echter het sap afvullen in een bag-in-box of flessen, dan betaalt u hierop verpakkingstaks. De prijs verschilt naargelang de verpakking herbruikbaar is. Hoewel het karton van de bag-in-box herbruikbaar is, beschouwt de administratie de bag-in-box als niet-herbruikbaar omwille van de zak (bag) die erin zit. De verpakkingstaks voor het sap in bag-in-box bedraagt 0,0986€ per liter! (dus ongeveer 0,50 €/5 liter).

Indien u het fruit laat persen en verpakken in het buitenland (Nederland of Duitsland), moet u als professional zelf een accijnsinrichting aanvragen en hierop de taks betalen.

Bij Persmobiel Pomdamoor zit de verpakkingstaks al inbegrepen in de prijs. Dit bespaart u heel wat administratie! Ook particulieren hoeven zich dus geen zorgen te maken.

Meer informatie:

  • De wetgeving inzake fruitsap : Wet van 21 december 2009 inzake alcoholvrije dranken, gewijzigd met art. 26 van de wet van 19 mei 2010.
  • De wetgeving inzake verpakkingsheffing : Wet van 16 juli 1993 inzake de vervollediging van de federale staatsstructuur, gewijzigd met art. 119 van de programmawet van 8 april